750 kg altı karavan nedir?

Hafif olması nedeni ile en çok merak edilen, çekme karavanlar için geçerli bir durumdur. 750 kg altı demek, karavanın seyir halinde iken donanımları ve kişisel eşyalarınız ile birlikte 750 kiloyu aşmaması demektir.

Eğer karavan 750 kilo altı ise O1 belgelidir. O1 Belgesi, karavan üreticisinin alabildiği bir belgedir. Karavan fabrikadan çıkarken bu belge ile çıkar. Sonradan değiştirilemez.

Bu şartlara bakıldığında boş, O1 belgeli bir 750 kilo altı karavanın ağırlığı 500–550 kilo olmalıdır ki kişisel eşyalarınız ve eklemek istediğiniz donanımların ağırlığı ile 750 sınır ağırlığı geçmesin.

750 kg altı karavan


Ülkemizde denetimi henüz düzenli olmamakta fakat yurt dışında yetkililerin çok dikkat ettiği bir konudur. Karavan, O1 belgeli ve 750 kilo üstü olursa yurt dışına çıkamaz. Çıkması halinde tespit edilirse cezası vardır.

750 kg altı karavanların avantajları şunlardır:

  • O1 Belgeli bir çekme karavanı B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz.
  • Yıllık araç muayenesi yoktur.
  • Ruhsat yoktur, sadece O1 belgesi vardır.
  • Çeken aracın plakasının resmedilerek karavanın arkasına yapıştırılması yeterlidir.


Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken konu, karavanın 750 kilo üstü olup O1 belgesi ile satılmasıdır. Merdiven altı üretimlerden, bilinmeyen firmalardan alışveriş yapılmamalı. Güven oluşmadıysa karavanın alış işleminden önce tartılması en doğrusudur. Ülkemizde araç tartı istasyonları çoğalmakta. Konumunuza en yakın istasyonda bu işlemi yaptırabilirsiniz.

Tüketicilerin en çok hata yaptıkları konu, hem hafif, hem büyük, çok kişi kalsın hem de prosedürler olmasın diye düşünmeleridir. Dünya karavan sektöründe çok az sayıda bu tarz karavanlar üretilmektedir. Ciddi bir mühendislik ile üretilen hafif karavanlar tercih edilirken, tüketici yaşam tarzını iyi bir şekilde gözden geçirmelidir.

750 kilo altı karavanlarda en çok karşılaşılan sorulardan diğeri ise “İçinde insan sayısı kaç olmalıdır?” Bahsedilen sınır, seyir halinde iken karavanın altyapısının taşıyacağı maksimum ağırlıktır. Kullanılan şasinin bir taşıma sınırı vardır ve bu sınır şasi üzerinde yazılı olmalıdır. Çekme karavanlarda seyir halinde iken içinde canlı hiçbir şekilde taşınmamalıdır. Tehlikelidir ve kesinlikle yasaktır. Karavan park halinde iken destek ayakları açılır ve içinde kişiler yaşamaya başlayabilir. Bunun istiap haddi (yük sınırı) ile ilgisi yoktur.

750 kilo altı bir çekme karavanı 1300 motor,  bir araç rahatlıkla çekebilir.Ancak çeken araç ne kadar bir eğimi ne kadar bir süre ile tırmanacak asıl soru bu olmalı. Düz bir asvalt yolda karavanı iki kişi kolaylıkla hareket ettirebilir. Bu konuda ciddi bir referans www.towcar.info web sayfasıdır. Bu sayfada aracının ve karavanın bilgilerini girip fikir edinebilirsin.

Bu hafif karavanları tercih eden kişiler, çok fazla yatak kapasitesi beklememelidirler. En ideali iki ya da üç kişilik olmasıdır. Kişisel eşyaları, mutfağı, tuvaleti, yatak sayısını hesaplayınca ancak yeterli olacaktır. Hafif olduğundan yolda ve kampta rahat hareket ettirir. Çekecek aracı değiştirmeye gerek bırakmayacaktır.

750 kilo altı çekme karavan üretimi ülkemizde de mevcuttur. Karavan alınacak üreticinin üretim belgelerinin tam olmasına dikkat edilmelidir. Sırf ekonomik fiyatı var diye güvenlikten asla ödün vermemelisin. Unutma ki olası elektrik yada gaz kaçakları üzücü sonuçlara neden olabilir.

Doğanın Misafiriyiz !
Yazar, Kaya AYDIN