Karavan Fiyatları

Karavan Fiyatları

Okuma Süresi: 7 dakika

Karavan sektörü pandemi dönemi ile birlikte çok hareketli günler yaşıyor. Kimi kişi hayallerini gerçekleştirmeyi erken döneme çekti, kimisi otel tatili yerine karavan tatilini hayata geçirdi. Bu süreçte karavan sahibi olmak isteyenler çoğaldıkça karavan üreticilerinin de sayısı bir hayli arttı. Karavan fiyatları da doğal olarak farklılık göstermeye başladı. Daha önceki karavan ile ilgili yazılarımızda (Kampguru Fikir Kulübü) bahsettiğimiz gibi karavan fiyatlarını en çok etkileyen faktörler içindeki donanımlar ve “yerli üretim mi, ithal üretim mi?” gibi özelliklerdir. 


Sıfır çekme karavan fiyatları

Güncel durum hakkında yaklaşık bir fikir vermek adına bazı ortalama fiyatları derledik.


2021 döneminde sadece yaz kampı yapabileceğin, enerji ihtiyacını kamp alanından alacağın, donanımları eksik, ancak alt yapısı sağlam karavanların fiyatları en az 60–70 bin TL’den başlıyor. Özgür kamp yapabileceğin, donanımları kendi kendine yetebilen bir karavan için ise en az 100 bin TL gibi bir bütçe ayırman gerekir. 150 bin TL civarında bütçelerle artık konfor satın almaya başlarsın. Otomatik park sistemleri, her türlü zeminde park edebilmek veya ileri sürüş güvenliği bu bütçe için verebileceğimiz bazı örnekler arasında. Bundan sonrasının ucu açık. Karavanın metrekaresinin artması, yatak odasının yaşam alanlarından ayrılması, yüksek kalite ve çok sayıda donanımın anahtar teslim dahil edilmesi vb. gibi özelliklerle fiyatın yukarıdaki bütçelerin 4–5 katı veya daha fazlasına çıkması mümkün. Karavan almadan önce kendini ve aileni iyi tanımalı, neye ihtiyacın olduğunu bilerek karavan sahibi olmalısın. Karavanın kalitesine mi, yoksa markasına mı para veriyorsun bilmende yarar var.


Karavan sahibi olmanın güzel yanı ise şu: Her zaman sonradan yatırım yaparak karavanını geliştirebilirsin

Park halinde karavan

Üreticiler çoğalırken karavan fiyatları neden düşmüyor?


Pandemi sürecinde karavana olan yoğun ilgi ile birlikte üreticiler çoğaldı. Kısmen de olsa ithal karavan çeşitliliği de arttı. Ülkemizde sektör olarak üreticilerimiz hazırlıksız yakalandı. Aylık 4 karavan üretme kapasitesi olan ya da yurtdışından aylık 2–5 ithal karavan getirebilen girişimciler bir anda 10 katı talep ile karşılaştılar. Talebe cevap verebilmek için üreticiler üretim tesislerini tam kapasite çalıştırmaya başladı ancak bu tempo bile yeterli olmadı. İthal karavanlar ise dünyada genel bir lojistik problemi olması, fabrikaların %20–25 kapasite ile çalışması nedeniyle yetmemekte. Bu yüzden karavan siparişi veren kişilere teslim tarihleri aylar sonraya verilmekte. Bu kadar rağbet olduğu için karavan fiyatları ne yazık ki düşüş göstermedi. Ham maddelerin ve donanımların da döviz ile giriş yaptığı sektörde, döviz kurlarının da artması ile karavan fiyatlarında bir iniş söz konusu olamadı. 



İkinci el çekme karavan fiyatları ne durumda?


Sıfır karavanların teslim tarihleri ileri atıldıkça, ikinci el karavan piyasası da hareketlendi. Neredeyse karavanlar ilana konar konmaz satılmaya başlandı. İkinci el karavan fiyatları sıfır karavan ile neredeyse baş başa. Hemen karavan sahibi olup tatile ya da kampa çıkabilme olanağı, ikinci el karavan fiyatlarının yüksek değerlenmesine sebep oluyor. 

 

Motokaravan maliyetleri nedir?


Motokaravan fiyatları için durum biraz farklılık gösteriyor. Ülkemizde 5 yaş ve daha genç bir araç karavana çevrilmek istendiğinde, vergilendirmenin yüksek olması nedeni ile çok fazla tercih edilmiyor. Bu yüzden motokaravana dönüştüreceğin araç, 5 yaş üzeri, yıpranmamış ve temiz kullanılmış olmalı. Bu değişkenliklerden dolayı bu yazıda sana araç rakamlarını vermemiz çok güç. Ancak karavan donanımları ile kendi kendine yetebilen bir motokaravanın iç yapımı için en az 80–100 bin TL gibi bir bütçe ayırman gerekir. İçindeki donanımlardan feragat ederek daha düşük bütçe ile tabii ki motokaravan içi yapılabilir. Karavanındaki donanımların ömrünün uzun olması, seni tatilinizde ya da kampınızda yarı yolda bırakmaması için Kampguru olarak, özellikle karavan için üretilmiş donanımları kullanmanı tavsiye ediyoruz.

 

Kiralık çekme karavan fiyatları ne seviyede?


Yüksek bütçe ayırmadan kendini karavanda denemek için güzel bir tercihtir karavan kiralamak. Karavan kiralama sektörü de hızlıca büyümekte. Kiralık karavanlarda, içerdiği donanım, verilen hizmet (kasko, sigorta, aracın yeni/eski olması) gibi kriterlerle ücretleri tespit edilir. Kötü bir karavanla yola çıkmak risk içerir. Yolun başında bozulan bir araç senin ve tüm ailenin hem keyfini kaçırır hem de tatil planınız alt üst olur. O yüzden bu işi doğru yapan firmaları tercih etmelisin. 


Kiralık karavan fiyatları günlük hesaplanmaktadır. Tam anlamıyla karavan tatili istiyorsan en az 4 gün kiralamalısın. Kiralık karavan fiyatları 2021 dönemi için günlük ortalama 600 TL ile 1100 TL gibi rakamlar arasında görülüyor. 

Göl kenarında karavan parkı

Karavan alırken nelere dikkat etmeli?


Bu karavanla yola çıktığınızda kaç kişi olacaksınız? Yani çekirdek kullanıcılar. Öyle 10 kişilik olsun, misafirim de gelsin mantığı karavanda olamaz, olmuyor da... Kaç kişisiniz? 2 kişisiniz ya da 2 yetişkinsiniz ve bir çocuğunuz var. İlk deneyim için 750 kg altı düşünebilirsiniz. 


Bunu söylememizin en önemli sebebi başta size yeterli gelecek olması. Özellikle ilk başladığınızda bir karavanda ne istediğinizi gözlemleme şansınız olacak. İlk heves zamanınızda prosedürleri de sizi yormayacak. Sayınız 4 ve üstüne çıkarsa dar alanda mutsuz olursunuz. O zaman 750 kg üstü, yatak kapasitesi fazla olan bir karavan seçmelisiniz.


Yani şöyle düşünün, küçük bir karavanda 4 kişinin ihtiyacı sadece yatak değildir. Yemek için buzdolabının büyüklüğü, kişilerin giyimleri, oturum şekilleri, sandalyesinden masasına hepsi yer işgal eder. Kalabalık olursanız karavanın içinde hareket edemezsiniz. İlk başlangıçta da hevesiniz kaçar, mutsuz olup karavancılığı anlayamadan vazgeçersiniz.



İkinci soru: Bütçen ne kadar?


Örnek vermek adına diyelim ki 100 bin TL bütçen var.

 

101 bin TL’ye kıpırdayamıyorsun. 100 bin liralık karavan bakma. Çünkü hazırlaman gereken donanımlar var. Aracına çeki demiri taktırmak, 750 kg üstü ise BE sınıfı ehliyet için kurs, karavanına yaşamsal donanımlar ekletmek gibi. Nedir bunlar? Karavanını sıfır aldığında genelde güneş enerjisi, uzatma kablosu, stabilizatör, atık su deposu, masa sandalye, tuvalet kimyasalları gibi masraf kalemlerin olacak. 2021 döneminde ehliyet, çeki demiri ve enerji sistemleri için 15–20 bin gibi bir bütçe ayırman gerekir. Hep dediğimiz gibi bu ücretler donanım kalitesi ve döviz kuruyla birlikte değişiklik gösterebilir. Bu masraf kalemlerini çıktıktan sonra alacağın karavanın rakamı daha net ortaya çıkar.



Aracım karavanı çeker mi?


Çekme karavan kullanabilmek için bir binek aracının olması gerekiyor. Binek aracın da çekme kapasitesini bilmen gerekiyor. Aracının çekme kapasitesi genelde kaputu açtığında iç kısmında yazar. Eğer genel bir bilgi istersen, aracın, çektiğin karavandan 2 kat daha ağır olmalı. Dizel olması gücünü artırır. Torkun da fazla olması önemli. 


İster çekme olsun ister moto, karavanın istiab haddi çok önemlidir. Ne demek bu? Karavanların alt yapılarının bir taşıma kapasitesi vardır. Üretici bunu hesaplayarak sana hizmet verir. 1000 kg taşıma kapasitesi olan bir karavan, içindeki donanımlarla birlikte 800 kg ağırlığı buluyorsa kalan 200 kg senin istiab haddindir. Yani sürüş sırasında toplam 200 kg yükleme yapabilirsin. Karavanına her ekstra eklettiğin donanım bu sınırın içinde kalacak şekilde hesaplanmalı. Motokaravanın varsa ve B sınıfı ehliyet ile kullanıyorsan, sınırın 3500 kg’dır. 3501 kg olduğunda cezai şarta tabi olursun. Tercih ettiğin motokaravan 3501 kg üstü ise ehliyetini değiştirmen gerekir.

Motokaravan Yapımı