Karavan Temizliği Nasıl Yapılır ?
İç ve Dış Temizlik...

Karavanın Dış Temizliği nasıl yapılır?

Ön Hazırlık:

Karavanın temizliğine başlamadan önce, karavanının tüm kapılarını, pencerelerini ve havalandırma deliklerini kapatın. (Boyler bacası,Buzdolabı havalandırması,heki kapakları gibi). Uydu antenini kapatın.


Dış Temizlik:

Motokaravanların yapısı gereği benzin istasyonlarında yıkanması daha kolaydır. Önemli ayrıntı havalandırmalara ve folyo kaplamalarına basınçlı suyu direk uygulamayın. Köpük olarak da bilinen yağ çözücü özelliğe sahip kostik karavanın akrilik / pleksiglas cam yüzeylerinde kalıcı hasarlara neden olabilir. Ayrıca ( köpük otomatından çıkan) kostik kimyasalı, cam bileşenlerinde yer alan contaların sertleşmesine,kurumasına ve ileriki süreçte çatlamasına neden olabilir. Karavan ya da tekne yıkama şampuanı daha doğru bir tercih olacaktır.Kostik Özellikle fiber (GRP) bileşenlerinde hızlı matlaşmaya neden olabilir. Özellikle güneş ışığı altında durulanamadan üzerinde kuruyan ve kalıntı bırakan bu tür kimyasallar karavanın yüzeyinde hızlı yaşlanmalara neden olabilir.

Tavan baca havalandırma,yan yüzeylerde bulunan buzdolabı yada kombi havalandırmalarından içeriye direk su püskürtmeyiniz. içerde kalan su varsa DC elektrik bileşenlerine zarar verecektir. Egzoz çıkışı gibi metal alanlarda kalan su uzun vadede paslanmaya neden olacaktır. Çekme karavanların benzin istasyonlarında kapsamlı yıkanması oldukça güçtür. Şanslı iseniz kamp dönüşü tenha ve geniş manevra alanına sahip istasyon yada oto yıkamacı bulabilirseniz az önce saydığım tüm şartlar sizin içinde geçerlidir uzun uzadıya yıkama işlemini yapabilirsiniz. Zaten karavan yıkamayı bilmeyen bir yıkamacıya aracınızı teslim etmenizde çok önerilmez. 

Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan Avrupa standartlarındaki karavan kamp alanlarında   karavan yıkama alanı görebiliyoruz. Karavan yıkama işi, karavan sahibi için oldukça keyif aldığı (en azından bir çoğumuz için) bir iş olduğu için yarım güne kadar uzayabilir.

Kaplin bağlantılarında yer alan gresörlükleri yıkama esnasında kontrol edin gres yağının bu bölgelerde eksildiğini yada sürtünme sesi almaya başladıysanız bakım zamanınız yaklaşmıştır. Bu bölgedeki gres yağını fırça yada bezinizle çevreye yaymayın.Bu kalınlıktaki yağları su ile arındırmanız mümkün olmaz. Kuruyan yüzeye daha sonra yapışan toz,  kirli ve bakımsız bir yüzey oluşturur.

Özellikle çekme karavanların tabanında yer alan salyangoz tipindeki taban havalandırmalarından içeriye kaçmamasına dikkat edin. Bu alanda biriken su izolasyonsuz olan ahşabın kararması ve ilerde nem benzeri koku yaymasına neden olabilir.

Basınçlı su makinasını çekme karavanlarda özellikle önermemin temel nedenlerinden biride budur.

Mover gibi elektrikle çalışan parçalar her ne kadar IP sertifikaları ile suya karşı korunsa da basınçlı su makinaları kullanmamak daha doğru olur.Moverlar pahalı parçalardır. Üstelik kullanmak istediğimiz an %100 en gerekli olduğu andır.

Jantlar özellikle seyir sonrası sıcak iken direk su uygulamayın. Sıcak olan kampana düzeneği çatlayabilir.Hasar görebilir. (ki bu fren ayar problemi yada uzun rampa inişlerinde oluşan baskıdan kaynaklanır)

Yıkama esnasında yada öncesinde karavanının altına mutlaka eğilip bakın sarkan bir tel,kablo yada su borusu sorun demektir. Sorunları büyümeden çözün. Yıllık bakım bu noktada önemlidir.

Mekanik inip kalkan bir ayak destek sisteminiz varsa yatağın içinde çalışan sonsuz dişliye (büyük bir civata dişine benzer) göz atın gres yağı yeterlimi (ölçü olarak elinize bolca sürülen krem miktarı gibi düşünebilirsiniz.) Eksikse bakım notlarınızın arasına alın.


Özellikle akrilik / pleksiglas camlarınızda Cif yada Pril gibi isimlerle bilinen grenli  / kostik içeren kimyasallar uygulamayın. Kullandığınız kimyasalın bu yüzeylerde durulanmadan kalmasına izin vermeyin.

Özellikle ithal karavan cam sistemlerinin contalarının altında bulunan bitül bandı (sakız gibi kenarlardan taşan) sökmeye çalışmayın. Tiner gibi çözücüler uygulamayın.

Aynı zamanda tente fitil yatağı olarak da kullanılan alüminyum köşe birleştirme çıtalarının altında olan bitul band (Sakız gibi) zaman zaman kenarlardan taşabilir. (Vibrasyon,ısıl değişimler yada karavanın yeni olması gibi nedenlerden oluşabilir.) Tiner benzeri çözücüler ile değil nemli bir bezle yaymadan fazlaları alabilirsiniz.



Şu ana kadar geldiyseniz hem karavanı yıkamış hemde çalışan parçalarınızı gözle kontrol etmiş oldunuz.


İç Temizik:

İç yıkama dış yıkamaya göre oldukça kolaydır. Zemin nötr bir yer temizleyici ile temizlenebilir. Zemin temizleme mop’u  gibi sert kenarlı ürünler kullanıyorsanız mobilyaları çizmemeye özen gösterin.

Özellikle ALDE gibi petek sistemine sahip bir karanınız varsa petekler hassas ve yumuşak metaller den üretildiği için üzerlerine kimyasal püskürtmek geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Bu petekleri silmeye yada süpürmeye çalışmayın.

Truma Vent sistemine sahip bir karavanımız varsa dolaşımdaki boruların dış muhafazası karton(Kraft)  içleri de alüminyum folyodur. Kimyasal dökmeyin ezmeyin delmeyin ve sıvı ile temas ettirmeyin. Oluşabilecek hasar alüminyum bantla tamir edilebilir.

Muslukların üzerinde çoğunlukla krom benzeri kaplamalar olduğu için asit ile asla temizlemeyin. Su lekelerini sirkeli su benzeri kimyasal olmayan maddelerle temizleyebilirsiniz. Musluklarda çok pahalı parçalardır. Temizlik süresince su tesisatınıda gözden geçirin.Kaçaklar genelde boru ek parçalarından olur. Sistemde basınç yokken kolayca yerine oturtabilirsiniz. 

Karavan iç temizliği sırasında dolap içleri yatak altları temizlenirken oluşabilecek (nadiren) kaçakları da  tespit etmiş olursunuz. Örneğin  ALDE sistemine sahipseniz renkli su (Antifiriz) kaçağı kolayca tespit edilir çoğunlukla sistem duş küvetinin yanından tahliye yapar. Teknik servis desteği alınmalıdır. 

Sineklik araları kuvvetli süpürgeler ile çekilmez. onun yerine toz alma aparatları ile temizlenmelidir. sineklik sistemleri ve perdeler sıvı ile temizlenmez. 

Karavan camlarınızı mümkün olduğunca güçlü kimyasallardan uzak tutun.

Heki sinekliklerinde biriken kuru yapraklar için vantilatör kullanmak size yardımcı olabilir.

Dolap içlerinde yer alan boşluklar karavanların içindeki dahili havalandırma sistemleridir. (trickle ventilasyon) bu bölümleri kapatmayın. 

Tüm ahşap yüzeyler nötr temizlik maddeleri ile temizlenebilir.

Tavan spotlarına direk su yada kimyasal uygulamayın bezle silmek yeterlidir.

Akü,inverter yada şarj kontrol cihazlarını asla ıslak bezle silmeyiniz. Etraflarında biriken tozları süpürgenin ince ucuyla vakup yapın. Unutmayın ki karavan mobilyaları ve bileşenleri ağırlık kontrolü nedeni ile oldukça hafif materyallerden üretilirler. Karavanın ilk günkü hali ile kalması için karavan mobilyalarınızı evdeki masif masa yada kanepe gibi düşünmeyin.

Koltuk tozlarını döverek değil vakumlu süpürge ile çekin. Mutfak çevresinde biriken yağ lekeleri için yüksek bazik kimyasallar kullanmayın. (Fırın yada aspiratör temizleyicileri) Bulaşık deterjanı fazlası ile yeterlidir.

Buzdolabı temizliği sırasında dolap çalışır durumda olmamalıdır.

Yazar: Gökhan ILGAZ

Yeni Başlayan Karavancılara