Motokaravan Yapımı

Motokaravan Yapımı

Artık, karavana dönüştüreceğin aracına karar verdiğine göre, kaç m³ hacme sahip olduğunu da biliyorsun. Şimdi karavanında neler kullanman gerektiğinin araştırmaları içindesin. Merak etme, Kampguru seninle... 


İlk adım projelendirme olacak.


Bunun için iyi bir mühendislik firmasıyla çalışman yararına olur. Çünkü TSE tarafından araç projenin onay görmemesi durumunda yaptığın ve satın aldığın tüm emekler, bütçe ve çaban boşa gidecektir. Yeniden projelendirip maliyetini çok yükseğe çıkarmak zorunda kalırsın. Aracın koltuk sayısını bu projeyle belirlersin. Kaç kişi karavanda seyahat edecekse, buna göre koltuk sayısını projeye ekletmen gerekmektedir. Çünkü karavanın ruhsatlandırılırken, ruhsat üzerinde yazan kişi sayısı, taşıyacağın kişi sayısıdır. Seyahat halindeyken, daha fazla kişi taşımak kanunen yasaktır. Ülkemizde motokaravanlara uygulanan vergi oranı çok yüksek. O yüzden sıfır camper araçların, karavan ruhsatı ile trafiğe girmeleri ekonomik anlamda pek mümkün olmuyor. Vergi muafiyeti sebebiyle 5 yaş ve daha fazlası araçlar motokaravana (campervan, motohome) dönüştürülüyor. Bu bilgilendirmede 5 yaş ve üstü araçları motokaravana dönüştürürken masraflarını ve donanım ayrıntılarını vermek istiyoruz.


Eğer campervan'ını B sınıfı ehliyetin ile kullanmak ve ehliyetini bir üst kategori ile değiştirmek istemiyorsan, toplam ağırlık 3500 kg’ı geçmemelidir. 


Bir campervan yapımına başlandığında ilk yapacağın adım yalıtım konusudur. Yalıtım malzemeni piyasada çeşitli seçeneklerle bulabilirsin. Daha sonrasında elektrik ve su tesisatının projensini çizip gerçekleştirmen gerekir. 


Karavan pencereleri çok önemlidir. Bütçene göre minibüs ya da karavan penceresi tercih edebilirsin. Bunların montajı en önemli ayrıntılardan biridir. Herhangi bir şekilde su alması durumunda karavanının içindeki donanımlar, yer döşemeleri gibi tüm unsurlar tehlikeye girer. Pencere montajın bittikten sonra iç donanımlara geçmeden su geçirip geçirmeme testi yapmalısın. 


Minibüs camı ile karavan penceresi arasındaki farklara da değinmeden geçemeyeceğiz. Tabii ki her şey bütçenle alakalı. Karavan için minibüs camı tercih ettiğinde, yalıtım konusunda performans sıkıntısı çekersin. Isı kaybı, iç duvarların terlemesi, yaz mevsiminde çok sıcak olması gibi durumlardan bahsediyoruz. Karavan için özel üretilen pencereler ise çift kattır ve materyal olarak cam kullanılmamaktadır. Dolayısıyla Kampguru olarak, karavanını uzun soluklu kullanmak istiyorsan, henüz yapım aşamasındayken karavanlar için özel üretilmiş pencereleri tercih etmeni öneriririz.

Tünel içinden görünen koy ve dalgakıran

Campervan tipi araçlarda otomatik sürgülü kapı tercih edilirken, normal kapı kullanma isteğine göre yine aynı sebeplerle ve  güvenlik açısından da karavanlar için özel üretilmiş karavan kapılarını kullanmanı öneririz.


Kapı konusuna gelince campervan'ların biraz yüksek olduğunu biliyorsun. Kapı önüne portatif bir basamak kullanabileceğin gibi kapı açıldığında otomatik olarak açılan bir basamak da tercih edebilirsin.


Karavan pencereleri ve kapısı montajı yaparken sineklik ve güneşlikler de vazgeçilmezdir. Sürekli doğada olacağını düşünürsen, kaçınılmayacak bir ihtiyaç. Bu sebepten kapının ve pencerelerin açılma ve kapanma payına göre güneşlik ve sineklik ekleme hesaplaması yapmalısın. 


Güneş paneliyse karavanın kendi kendine yetebilmesini sağlar. Daha seri hareket edebilmek, kamp alanlarına devamlı bağlı kalmamak, dışarıdan aldığın 220 volt desteğin yeterli olmaması durumunda senin en büyük yardımcın olacaktır. Bu konuda daha fazla bilgi alabilmek için Kampguru’nun bu sayfasındaki kitlere ulaşabilir, inceleyebilirsin.


Mobilya tercihini hafif ve suya dayanıklı materyallerden yana yapmalısın. Tasarım konusunda da köşelerde daha oval hatlı mobilyalar tercih etmelisin. Dar alanda hem senin, hem de misafirlerinin ve çocuklarının küçük kazalara maruz kalmasına engel olur. Mobilyanı tasarlarken tercih edeceğin ısıtıcının ısıyı karavanın tamamına homojen olarak dağıtabilmesi için, mobilya ile duvar arasında boşluk bırakılmasına dikkat etmelisin. Bunun yanında saklama alanlarını az tutmamaya çalışmalısın.


Su deposunu tercih ederken, karavanın ağırlığını, gri atık su deposunun kapasitesini de hesaplamalısın. 


Mutfak konusunda ocaktaki göz sayısı, karavanı kullanacak kişi sayısına göre tercih edilmeli.


Tuvalet seçenekleri için şu sayfamızı inceleyebilirsin. Tercihini kasetli mi portatif mi olarak sen karar vermelisin. 


Yatak ve oturma grubu için minder seçimi çok önemli. Minderi zaman içinde çökmeyen bir çeşidini seçmelisin. Minderler yıprandığı için uyumak veya oturmak vücudunda ağrılara sebep olmamalı.


Heki kullanımında pratik, banyo içinde kullanılacak olanınsa havalandırmalı olmasını öneririz.


Karavanın ön koltuklarının döner olmasını istiyorsan E belgeli olmasına dikkat edilmeli.

Campervan’larda, atık su deposu entegre olur. Bir kamp alanında atık su deposunun boşaltılabilmesi için, atık giderinin üstüne denk getirmek amacı ile karavanını hareket ettirmek zorundasın. Su tüketim durumuna göre günlük olarak da bu hareketi yapmak zorunda kalabilirsin. Bu sebepten, bütçen uygun ise yedek portatif bir atık su tankı ile rahat edebilirsin. 


Campervan tek ulaşım aracın olduğu için, kamp yapacağın yere yerleştikten sonra acil bir ihtiyacı unuttuğunda, en yakın alışveriş noktasına gitmek için aracını tekrar hareket ettirmek zorunda kalırsın. Ocakta pişen yemekten, dışarıdaki masaya kadar her şeyi toparlaman anlamına gelir. Can sıkıcı bir durumdur. Genelde campervan karavanlarda yedek bir araç kullanılır. Bisiklet, motorsiklet gibi... Bu tarz bir yedek araç için bir bisiklet taşıyıcı kullanabilirsin. 


Tüm bu donanımlarla birlikte araç hariç 2021 rakamlarıyla minimum 8 –15 bin Euro gibi bir bütçe ile kendi kendine yetebilen bir campervan’a sahip olabilirsin.


Şimdiden mutluluklar :)

Üretici Güvenilirliği