Üretici Güvenilirliği

Üretici Güvenilirliği

Karavan almak istediğimizde üreticide başlıca nelere dikkat etmeliyiz? 11 başlıkta cevapladık.


1. Üreticinin geçerli bir ISO 9001:2015 kalite sistemi sertifikasının bulunması
Bu sertifika uluslararası akredite kuruluşlarca verilir. Kalite sistem belgesini üretici genelde müşteri ziyaret alanlarında asılı tutar. Bu belgeyi kendin gözlemleyebilir ve üzerinde geçerlilik tarihi gibi bilgileri görebilirsin. Eğer geçerlilik tarihi güncel ise firmanın kalite sistemine önem verdiğini düşünebiliriz.

Üçgen çatılı çekme karavan


2. Sipariş, araç teslim formu, müşteri şikayeti süreçleri, gizlilik sözleşmeleri gibi evrakların sunulması
Satış öncesi, satış ve satış sonrası süreçlerde üretici müşteriye bazı formları sunmalıdır. Siparişte senin taleplerini alan bir form, aracı teslim ederken kullanılan ekipmanların listesinin yer aldığı teslim formu, gizlilik sözleşmeleri, satış sonrası müşteri şikayetlerine yönelik formlar sunuluyor ise ve bu formların üzerinde belirli form numaralarını görebiliyorsan kalite sistemine uyumlu çalışıldığını düşünebiliriz.


3. Geçerli bir tip onay belgesine sahip olması
En önemli nokta diye düşünebilir. Bir üreticinin karavan üretebilmesi için tip onay belgesine sahip olması gerekir. Bunu önceden sorabilir, tip onay belgesinin doğruluğunu kontrol edebileceğin sayfaları seninle paylaşabilirler. Gelen belgede iki seçenek vardır: Örneğin e6*2007/46*1234*00 gibi bir numara veya e6*2018/858*12345*00 gibi numaralar görürsün. Bu sayfada üreticinin marka ve unvanı da yer alır. Görmüş olduğun marka ve unvan ile firma uyuşuyorsa belge sahibi olduğunu düşünebiliriz.


4. Fatura unvanı ve uygunluk belgesinin uyumlu olması gerekir
Kesilen fatura ile düzenlenen araç uygunluk belgesinde yer alan unvanlar aynı olmalıdır. Eğer uygunluk belgesinde yer alan bilgiler farklı ise (Örneğin satışı yapan X karavan, uygunluk belgesindeyse Y karavan) aldığın firmadan herhangi bir hak talebinde bulunamazsın. Bu durum galericiler için farklı işler. Bu nedenle ürüne ödeme yapmadan önce mutlak surette araç uygunluk belgesini görmek iste ve proforma ile karşılaştır.


5. Kullanılan ürünlerin onaylı ürünler olması
Bu çok kolay kontrol edilebilen bir husustur. Üretim yerinde veya araç teslim alırken mutlaka görsel kontroller yaparsın. Bu görsel kontrollerde sana daha önce beyan edilen ve onaylandığın ürünlerin olup olmadığına göz atmalısın. Aydınlatmaların üzerinde zor okunan onay numaraları vardır. Örneğin SM1, IA, A, R, S, F, L gibi kodlar vardır ve aynı bölgede E6 1234 gibi onay numarası yazar; bu şekliyle kontrol edebilirsin. Kaplin, dingil, jant, lastik gibi genel ürünlerde bu tür onay etiketlemelerini görebilir, kontrol edebilirsin.


6. Garanti belgesi ve teknik servis desteğinin bulunması
Ürün için garanti belgesi aynı unvan ile düzenleniyor ve anlaşmalı tamir bakım servisleri varsa veya kendi yerinde bu hizmeti veriyorsa olumlu düşünebiliriz.


7. İlave testlerin yapılmış olması
Bir fazla adım olarak düşünülebilir ancak garanti veren bir firmanın sızdırmazlık gibi testleri yaptırmış olması beklenir. Bunlara ilişkin bağımsız denetim kuruluşlarından alınmış ilave sertifikaları var ise sertifikasyona ve ürün AR-GE süreçlerine önem verdiğini düşünebiliriz.

8. En önemlisi araç ağırlığı!
O1 belgeli bir karavan üretimi gerçekleştirdiğini iddia eden bir üreticiden aracın tartımını mutlaka talep etmelisin. Karavanlarda O1 belgesine uygun olması için kullanıcı eşyalarına ayrılan bir ağırlık payı olması zorunludur. Örneğin 750 kg kapasiteli 3 kişilik 3,60 m bir karavanda tartım sonucu en fazla 684 kg olabilir. O1 belgeli bir karavanın boş ağırlığı 750 kg olamaz.
O2 belgeli bir üründe ise dingil-kaplin kapasitesi araç ağırlığından fazla olmalıdır. 1200 kg ağırlıktaki karavanın dingili örneğin AL-KO 1350 kg kapasiteli dingil olabilir.

Bu kriterlere hakim ve buna uygun üretim yapan üreticiler teknik detayların bilincindedir diyebiliriz.

9. Aracın dengeli dingil mesafesine sahip olması
Bu hususu en kolay kontrol edebileceğin yöntem aracı incelerken kaplin noktasından kolayca kaldırabiliyor olman olabilir. Araç ağırlıkları uygun olsa bile dingil merkezli yerleştirilmedi ise ciddi riskler yaratabilir.

10. İş güvenliği kurallarına riayet edilmesi
Üretim yerini ziyaret ettiğin bir üreticinin veya sosyal medyada üretim yerini paylaşan üreticinin çalışma koşulları hakkında fikir edinebilirsin. Çalışanların kişisel koruyucu ekipmanları kullanıyor olması (kaynak gözlüğü, baret, reflektif yelek vb.) olumlu intiba sağlar. Aynı zamanda ziyaretin esnasında üretim hattına giriş yapıyorsan sana da temin edilmesi gerekir; aksi durumda üretim hattına girmen yasak olmalıdır. Bu durumda çevrede asılı iş güvenliği uyarıcı levhalarını görebilirsin. Bu kurallara riayet eden bir üreticinin iş güvenliğine önem verdiğini düşünebiliriz.

11. Marka tescilinin gerçekleştirilmiş olması
Üretici marka tescilini gerçekleştirmiş mi? Üreticiler kendilerine özgü markalarla satış yaparlar. Ancak marka tescili çok önemli bir detaydır. Üretici markasını tescil etmiş ise üretimine özen gösteriyor diye düşünebiliriz.

Kamp İhtiyaç Listesi