Yeni Başlayan Karavancılara

Yeni Başlayan Karavancılara

Okuma Süresi: 4,5 dakika

Hoş geldin ☺

Karavancılık için ilk adımı attığını görüyoruz. Biraz internet üzerinde araştırma yaptın ve işler karıştı değil mi? Merak etme, Kampguru artık yanında. Önceliğimiz sensin. Yeni yaşam tarzının ilk adımlarında senin güvenli ve kıymetli bir karavan keyfi yaşaman için buradayız.

Karavancılığın ilk adımı olan karavanına sahipsin veya sahip olmak üzeresin. Donanımlar içinde kayboldun. Hangisi öncelikli? Hangisi ertelenebilir?

Hadi gel beraber cevaplayalım.

Kuşbakışı orman yolu

Mağazamızda gezerken fark etmişsindir; tüm donanımlar, dünyadaki karavan kullanıcılarının ilk tercihi olan ürünler. Sebebi ise senin ve sevdiklerinin doğanın, kampın tadını çıkarırken güvende olmanızı istememiz.

Karavancılığın ilk adımı güvenli sürüştür. 

Bunun ilk adımı da altyapısının sağlam olmasıdır. Kampguru olarak Avrupa’daki karavan üreticilerinin tercihi olan AL-KO ve Knott altyapı ürünlerini sizlere sunuyoruz. Sürüş sırasında aklınız karavanınızda değil, yapacağınız kampta olsun istiyoruz. Karavanınızın alt yapısının sağlamlığı ve güvenilirliği konusunda hemfikirsek yolculuğunun ikinci adımı olan karavan donanımlarını anlatalım.

Teslim aldığın karavanının boş olduğunu düşünerek anlatmak istiyoruz. Karavanın boş hali? Bu da ne demek şimdi? Hemen anlatalım.

Bu tanımlama genelde yerli üretim karavanlar için kullanılsa da zaman zaman ithal karavanlarla ilgili de kullanılmakta. Donanım eksiklerini belirtir. Boş bir karavan demek, alt yapısı, dış kabuğu ve yalıtımı tamamlanmış, içerideki mobilyaları kullanılabilir durumda olan; yola çıktığınızda sürülebilir, kampa çıktığınızda idare edebildiğiniz demektir. Genelde ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kamp yaparsın; kısa süreli tatildir ve elektrik, su gibi ihtiyaçlarını kamp alanlarından temin etmen gerekir.  

Ülkemizde karavan hayali kuran çok insan var ama konu bütçeye gelince çoğu kişi bu hayalini erteliyor. Özellikle hayallerde olan ithal karavanlar ulaşılabilir durumda olamayabiliyor. Bu noktada yerli üretici devreye giriyor. İhtiyacına göre sana opsiyonlar sunuyor. Donanımları eksik olan bu karavanların fiyatları uygun olurken zamanla ekipman ekleme şansın oluyor. İthal karavanlarda donanımlardan feragat edip fiyatı düşüremiyorsun!

Yaşam aküsü mutlaka edinmen gereken enerji kaynağıdır. Yaşam aküsü karavan içi ışıklandırmalar, su pompası, 12V yada 220 V buzdolaplarının çalışması, ocak sisteminin ateşlenmesi,Fan sisteminin çalışması, USB çıkışları, ısıtıcının ateşleme mekanizmasının devreye girmesi için gereklidir.

Güneş enerjisi ise aküyü şarj eden donanımdır. Eğer güneş enerjisini ertelemek istiyorsan ve 13 pin tesisatın varsa çeken aracın ile aküyü yolda şarj edebilirsin. Ya da 220 V desteği ile şebeke elektirik sisteminden şarj edebilirsin. Ancak bu da seni kamp alanlarına veya elektrik kaynağına bağımlı kılabilir. Ama dersen ki özgür olacağım, kamp alanlarına girmeyeceğim ya da uzun dönemlerde ara ara kamp alanına gireceksen güneş enerji sistemi gerekli. 

Kendine ilk olarak şu soruyu sormalısın. Kamplardan, doğadan beklentim nedir? 

Sadece yaz tatillerinde mi kamp yapacaksın? O zaman ısıtıcı senin için acil bir donanım değil.Onun yerine  Tente opsiyonlarını gözden geçirmelisin.

Kullanım alışkanlığına göre mutfakta kullanacağın ocaktaki göz sayısına karar vermelisin.

Eski bir kampçı isen hali hazırda portatif bir tuvaletin varsa üreticiden tuvalet talep etmeyebilirsin. Portatif tuvaleti, temizleme ve kasetini boşaltmak için yaşam alanından geçirmek istemeyebilirsin. Bu sebeple dıştan kasetli tuvalet tercih edebilirsin. Biliyorsun ki bu tuvaletlerde mutlaka atık parçalayıcı kimyasal olmalı.

Bazı üretici firmalar camlarda sineklik donanımını opsiyon olarak bırakıyorlar. Eğer doğa içinde olacaksan çok gerekli bir ihtiyaçtır. 

Karavan aldığını öğrenen dostların seninle birlikte tatil yapmak isteyecekler. Karavanda misafir sandalyesi bulundurman ekstra yük olacaktır. Karavanı kaç kişi kullanacaksan o kadar sandalye bulundurmak mantıklı olandır. Bir sandalyenin fazla olması çok yük etmez ama dostlarından yanlarında kamp sandalyelerini getirmesini rahatlıkla isteyebilirsin.

Karavanlar ithal ya da yerli de olsa alt yapı donanımlarında stabilizatör çok az karavanda standart görülüyor. Karavanla yolda giderken ani frenlemede ya da rüzgar etkisi ile oluşan sarsılmaları önleyici olan bu donanımı Kampguru olarak kesinlikle tavsiye ediyoruz. Diğer tavsiye yazılarımızda da bu donanımı tekrar edeceğiz. Çünkü güvenli sürüş en önemli konfordur.

Mobil yaşam tarzının daha konuşulacak çok ayrıntısı var ama temel konuların üzerinden geçmiş olduk. En önemlisiyse seni ve sevdiklerini yeni bir maceranın bekliyor olması. Aramıza tekrar hoş geldin ☺

Hafta Sonu Karavancılarına